ENTER YOUR E-MAIL FOR FREE JOB ALERTS RIGHT INTO YOUR INBOX -

To Activate the Confirmation Link Check Your Email

Railway Current Affairs 2018 | Indian Railway Department | Latest Gk Questions

Railway Current Affairs , Railway General Knowledge Question and Answers

Railway Current Affairs 2018:

Question 1: When was the first train steamed off in India?

  1. 1848
  2. 1853
  3. 1875
  4. 1880

Answer: 4

Question 2: Which of the following is the headquarters of the newly established railway zone ‘East Coast Railways’?

  1. Vishakhapattnam
  2. Kolkata
  3. Hyderabad
  4. Bhubaneswar

Answer: 4

Question 3: Which train in India has the longest route length?

  1. Howrah – Jammu TawiHimgiri Express
  2. Kanyakumari – Jammu TawiHimsagar Express
  3. Kanyakumari – Dibrugarh Vivek Express
  4. Guwahati-Thiruvanthapuram Express

Answer: 3

Question 4: Where is the Railway Staff College located?

  1. Pune
  2. Delhi
  3. Vadodara
  4. Allahabad

Answer: 3

Question 5: On which of the following is the longest railway bridge in India located?

  1. River Ganges
  2. Vembanad Lake
  3. River Brahmaputra
  4. Chilka Lake

Answer: 2

Question 6: In which of the following cities are located 3 zonal headquarters of Indian Railways?

  1. Guwahati
  2. Mumbai
  3. New Delhi
  4. Kolkata

Answer: 4

Question 7: Who of the following is known for having designed the first railway timetables?

  1. George Bradman
  2. George Bernard Shaw
  3. George Bradshaw
  4. George Brummel

Answer: 3

Question 8: Which of the following is the largest railway junction in India?

  1. Delhi
  2. Bhatinda
  3. Mathura
  4. Allahabad

Answer: 3

Question 9: Which of the following is the eastern-most division of the Indian Railways?

  1. Tinsukia
  2. Lumding
  3. Rangiya
  4. Katihar

Answer: 1

Question 10: Over which of the following rivers is the world’s highest railway bridge in Kashmir being constructed?

  1. Chenab
  2. Jhelum
  3. Sutlej
  4. Indus

Answer: A

Question 11: Gorakhpur which has the longest railway platform in the world is located in which of the following states?

  1. Odisha
  2. West Bengal
  3. Uttar Pradesh
  4. Chhattisgarh

Answer: 3

Question 12: Which of the following stations has all the three guages viz. broad, metre and narrow?

  1. Lucknow
  2. Chandigarh
  3. Shimla
  4. Siliguri

Answer: 4

Question 13: What is the width of broad guage railway line in India?

  1. 5 feet 3 inches
  2. 5 feet 6 inches
  3. 4 feet 11 inches
  4. 5 feet 4 inches

Answer: 2

Question 14:Arrangement made to divert the trains from one track to another, is known as

  1. Railway point
  2. Railway crossing
  3. Turnout
  4. Railway junction
  5. None of these

Answer: 3

Question 15:At a rail joint, the ends of adjoining rails, are connected with a pair of fish plates and

  1. 2 fish bolts
  2. 4 fish bolts
  3. 6 fish bolts
  4. 8 fish bolts

Answer:2

Question 16:When was the nationalization of Indian Railways done?

  1. 1952
  2. 1950
  3. 1951
  4. 1954

Answer: 2

Question 17:In which year Research, Design and Standard organization was established?

  1. 1954
  2. 1957
  3. 1959
  4. 1967

Answer: 2

Question 18: Railway Staff College is situated at

  1. Bangalore
  2. Secundrabad
  3. Chennai
  4. Vadodara

Answer: 4

Question 19: Which of the gauges is used in the hilly areas?

  1. Broad gauge
  2. Meter gauge
  3. Narrow gauge
  4. Special gauge

Answer: 3

Question 20: Where is the extreme north of India a railway station?

  1. Jammutavi
  2. Amritsar
  3. Pathancoat
  4. Guwahat

Answer: 1

12 Responses to "Railway Current Affairs 2018 | Indian Railway Department | Latest Gk Questions"

Post Comment